Vetyraketti elektrolyysin avulla

Veden elektrolyysi on loistava työ kemiallisen reaktion havainnollistamiseen! Siinä tulee esille endotermisyys, eksotermisyys, kemiallisen reaktion kaksisuuntaisuus ja reaktioyhtälön tasapainottaminen. Kaikki on kääritty houkuttelevaan pakettiin, eli pieneen räjähdykseen.

Olen pikkuhiljaa uskaltanut antaa oppilaiden tehdä työn itse. Verrattuna perinteiseen magnesiumin ja suolahapon avulla tehtyyn vetyrakettiin tämä on paljon tehokkaampi, mikä johtuu hapen ja vedyn optimaalisesta suhteesta. Tehokkuus korreloi turvallisuuden kanssa siksi, että tällaiselle raketille riittää pieni 100 ml tippapullo. Vaikka pullo lähtee kovalla vauhdilla, ei se esimerkiksi tee luokan kattolevyihin jälkeä.

Tein tänä vuonna (rautalangasta väännetyn) kirjallisen ohjeen vetyraketin valmistamiseen ja kysymyspaketin sen sisältöjen opiskeluun. Molemmat löytyvät tästä:

veden elektrolyysiohje      veden elektrolyysikysymykset

2 vastausta artikkeliin “Vetyraketti elektrolyysin avulla

  1. Moi. Mahtava työohje ja kysymykset. Miten kauan sinulla raketin täyttö kestää? Kokeilin ohjeesi mukaan, mutta kaasun kerääntyminen oli tuskaisen hidasta 12-25 V jännitteillä ja eri elektrodeillakin. Voisiko syynä olla liian laimea NaOH-liuos?

    Tykkää

    1. Olen huomannut että eniten vaikutusta on sillä, miten lähellä elektrodit ovat nesteessä toisiaan. Jos ovat lähekkäin niin vartissa ainakin tulee pikkupullo täyteen.

      Tykkää

Jätä kommentti