TVT:n hyödyntäminen fysiikan oppilastöissä

Uudessa opetussuunnitelmassa on fysiikan opetuksen tavoitteissa painotettu tutkimisen taitoja. Tähän viimeaikainen puuhasteluni työselostusten kanssa sopii kuin nakutettu. Olen korvannut yhden kurssin kurssikokeet laskutestiä lukuun ottamatta työselostuksilla. Uudessa opetussuunnitelmissa tutkimisen taidot ovat saaneet huomattavan paljon painoarvoa, joten opetuksen ja arvioinnin täytyy tulevaisuudessa kohdistua nykyistä enemmän itse tutkimusprosessiin.

Uuden OPS:n tutkimisen taidoissa velvoitetaan myös seuraavaa:

[Opetuksen tavoitteena on] opastaa oppilasta käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa tiedon ja mittaustulosten hankkimiseen, käsittelemiseen ja esittämiseen sekä tukea oppilaan oppimista havainnollistavien simulaatioiden avulla.

Erilaisia mittauslaitteistoja, esimerkiksi tablettiin liitettäviä lämpötila- kiihtyvyys- ja pH-mittareita on paljon. Vain taivas on rajana – ja sitä ennen koulun resurssit. Koulun luonnontieteiden vuosibudjetilla saattaa hyvinkin saada hankittua yhden lämpötila-anturin.

Mitä siis tämä hieno tekstinpätkä voisi tarkoittaa käytännössä?

Minä olen hyödyntänyt Exceliä mittaustulosten käsittelemisessä ja esittämisessä. Suurin osa oppilaista oppii nopeasti luomaan taulukoita ihan itse, mutta hyvin pienellä työllä opettaja voi valmistella (tyhjän) taulukon, johon oppilas kirjaa ylös mittaustuloksensa. Näiden tulosten pohjalta Excel piirtää graafin, josta tuloksia on hyvä tulkita.

excelnäyttökuva

Opettaja luoman taulukkopohjan voi ladata tabletille tai tietokoneelle. Esimerkki tällaisesta pohjasta löytyy täältä. Ylempänä sivulla on linkki perinteiseen tulostettavaan taulukkoon. Alempi on Excel -taulukon linkki.

Kun oppilaat alkukurssilla piirsivät kuvaajat itse ja hikoilivat keksiäkseen akseleille sopivat asteikkovälit, on sähköinen vaihtoehto ollut hyvin tervetullut. Kukaan ei ole kysynyt mihin tätä tarvitaan 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s