Aamunavaus – ilmastosopu & joulu

Voi kun netistä löytyisi enemmän aamunavauksia! Niitä pidetään Suomessa satoja päivittäin, mutta jostain syystä niitä ei päädy nettiin. Olen illan tuskaillut tulevan viikon jouluaamunavaukseni kanssa, enkä vieläkään ole täysin tyytyväinen. Itsekriittisyys lisääntyy miljoona prosenttia, kun pitää puhua keskusradioon!

Jos tämä säästää sinulta saman vaivan, niin ole hyvä ja kopioi. Muuta tarvittaessa paikannimet uskottaviksi. Valitettavasti tätäkään tekstiä ei pysty enää uudelleen käyttämään. Pitää ensi kerralla valita joku epäajankohtainen aihe.

Kun olin lapsi, oli jouluna aina lunta – no, ainakin omien muistikuvieni mukaan. Isä ja äiti vetivät meidät lapset pulkalla joulukirkkoon. Pulkan päällä oli sellainen paksu lampaantalja lämmittämässä ja lapasella kauhottiin matkan varrelta lunta suuhun. Kirkon jälkeen laskettiin alas kirkonmäkeä kotiin.

Kun sitten olin yläkoulussa, kävi yhtenä vuonna niin, että lunta ei tullut. Vesi ropisi tuulilasiin, kun ajettiin autolla kirkon parkkipaikalle. Kyllähän se ankealta tuntui, muttei kukaan siitä sen enempää huolestunut. Muistan, miten aikuiset naureskelivat, kun laulettiin että ”no onkos tullut kesä, jo talven keskelle”. Joo, kesältähän se melkein tuntui, vesisade ja kaikki. Heh heh.

­Kävi niin, ettei vesisadejoulu jäänyt ainoaksi. Jyväskylässä lumitilanne oli tuohon aikaan vielä varsin mukava, mutta lounais-Suomessa, mistä olen kotoisin, oltiin tyytyväisiä, jos jouluna sattui olemaan edes vähän huurretta puun oksilla. ”No onkos tullut kesä” ei ole pariin vuosikymmeneen naurattanut ketään.

Nykyään tiedetään, että mustat joulut eivät ole sattumaa, vaan maapallon lämpötila on muuttunut pysyvästi. Ilmaston lämpeneminen johtuu ihmisen aiheuttamista päästöistä, pääosin hiilidioksidista, mutta on niitä muitakin kasvihuonekaasuja.

Suomen keskilämpötila on lämmennyt viimeisen vuosisadan aikana yli asteella ja sen huomaa nyt täällä Jyväskylässäkin. Maapallolla viime vuosi oli lämpimin koskaan mitattu. Se ei tosin saa pitää ykköspaikkaansa pitkään, sillä vuosi 2015 tulee rikkomaan taas kaikki lämpöennätykset, Suomen kylmästä kesästä huolimatta.

On luksusta, että me voimme valittaa sellaisesta asiasta kuin musta joulu. Maailmanlaajuisesti ilmaston lämpenemisellä on paljon dramaattisempia seurauksia: kuivuus, hirmumyrskyt, tulvat, kotiseudun jääminen nousevan merenpinnan alle.

Mutta vihdoin hyviä uutisia! Pariisin ilmastokokouksessa tehtiin viime viikolla ensimmäinen kansanvälinen, oikeudellisesti sitova ilmastosopimus. Maailman maat päättivät pyrkiä pitämään lämpenemisen alle kahden asteen rajan, mitä pidetään kriittisenä rajana maapallolle. Täytyy tunnustaa, etten itse uskonut sovun löytymiseen. Edellinen ilmastokokous epäonnistui ja päätökset jätettiin silloin tekemättä.

Tunteikkaissa fiiliksissä oli myös kokouksen puheenjohtaja, Ranskan ulkoministeri, joka kommentoi sopimusta näin: ”Olemme edenneet monessa mahdottomalta tuntuvassa asiassa. Nyt olemme historiallisen sovun äärellä.”

Uskon että tämä päätös jää historian kirjoihin. Ja mitä nuorempi olet, sitä enemmän tällä ehtii olemaan sinun elämällesi merkitystä. Valoisia uutisia pimeän ja lumettoman joulukuun keskellä! Tätä voi hyvällä syyllä pitää vuoden parhaana joululahjana.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s