Liekkikokeita 2.0

Liekkikokeet – alkuaineiden emissiospektrin tutkiminen – on yläkoulun kemian töiden kermaa, mutta työn tekeminen on logistisesti haastavaa. Tarvittavia yhdisteitä on monta. Purkkien kierrättäminen aiheuttaa häiritsevää poikittaisliikennettä luokassa. Vielä levottomampi vaihtoehto on yhdelle pöydälle kasattu purkkirivistö. Kun tähän lisätään kahdeksan täydellä liekillä pöhisevää kaasupoltinta, on tilanne opettajalle lievästi sanottuna stressaava.

Ratkaisuksi esitän työn tekemistä kennolevyn kanssa alla olevan ohjeen mukaan. Plussaa on tottuminen pienillä ainemäärillä työskentelyyn, liuotus ja pipetointi – mukavaa kemistimäistä puuhastelua – sekä se staattisempi työskentelytapa.

Lisätyönä annoin oppilaiden käyttää luovuuttaan ja sekoitella tekemiään liuoksia kennolevyllä. Niitä kuumennettaessa syntyi tosi hienoja värisävyjä. Yksi ryhmä sai yllätyksekseen aikaan sakan, mikä oli mukava siirtymä alkuaineista yhdisteitä kohti.

Työn loppupuolella sammutin luokan valot ja katselin miten valkotakkiset oppilaat hehkuttivat seoksiaan harvinaisen hiljaisessa luokassa. Kaasupoltinten liekkien lisäksi hehkuivat älypuhelinten näytöt, kun annoin luvan ottaa kuvia hienoimmista väreistä. Paras palaute tuli takarivistä: ”Ei haittaa, että menee yliaikaa, voidaanko me jatkaa tätä vähän pidempään!”

Liekkikokeita

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s