Lukiokursseja yläkoulussa?

Viime viikolla törmäsin matikantunnilla ongelmaan, jonka esiin tuleminen oli vain ajan kysymys. Minun on joko annettava lahjakkaan oppilaan lorvailla tunneilla tai keksittävä hänelle riittävän haastavaa tekemistä.

Mitä se haastava sitten on ja mistä siihen löytyy materiaalia? Kun ryhmässä on lähes kolmekymmentä oppilasta, en millään pysty etsimään jokaiselle juuri sopivantasoisia tehtäviä, saatikka seuraamaan niiden edistymistä. Kyse ei ole niinkään ajan puutteesta, vaan siitä, että keskittymiskykyni ei riitä kovin monen toiminnon johtamiseen. Pidempikestoisen projektin pariin ohjaaminen sen sijaan olisi mahdollista, mutta mikä se olisi?

Kuin vastauksena pohdintoihini törmäsin Twitterissä linkkiin, jossa esiteltiin yksilöllisen opetuksen opetusmalli lukion matematiikkaan (Peuran Polku). Viikonlopun aikana tutustuin materiaaliin ja sain ajatukseni järjestykseen. Tässä on lahjakkaille materiaalia, jota voi pienessä ryhmässä opiskella. Netissä on avoimesti jaossa lukiomatematiikan teoriaa, tehtäviä ja testejä sekä oppimispäiväkirja oman oppimisen seuraamiseen.

Sunnuntai-iltaan mennessä ajatukseni olivat hypänneet harppauksen eteenpäin. Olisiko kokonaan suoritetusta kurssista mahdollista saada lukion kurssimerkintä? Ja kun kakkoskurssin sisällöt ovat osin yhtenevät yhdeksännen luokan matematiikan kanssa, olisiko pitkän matematiikan kakkoskurssi mahdollista suorittaa ennen ykköskurssia?

Joskus asiat etenevät odotettua paremmin. Aamupäivällä meidän koulumme rehtori näytti idealle vihreää valoa ja iltapäivällä paikallisen lukion opo arveli asian onnistuvan. Hänen mukaansa kakkoskurssin voi tehdä ilman (kertaavaa) ykköskurssia. Ideasta voi tulla totta jo tänä keväänä. Todellako?! Missä on byrokratia ja muutosvastarinta, kysyn vaan?

Yksi yksityiskohta on vielä auki eli tarinan päähenkilöt. Haluavatko oppilaat lähteä kokeilemaan tätä? Ajattelen, etten lähde yksittäisen opiskelijan kanssa kokeilua viemään eteenpäin. Kaksi on minimivaatimus, löytyykö innokkaita?

Huomenna aion kysyä oppilailta asiaa. Peukut pystyyn!

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Lukiokursseja yläkoulussa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s