Oppikirjan ja vihkon pyhä liitto

Omassa nuoruudestani, kultaisella 90-luvulla meillä oli fysiikassa ja kemiassa käytössä sekä oppikirja että työkirja. Heikentynyt taloustilanne on monella paikkakunnalla johtanut sittemmin työkirjoista luopumiseen. Samalla on vahvistunut oppikirjan ja vihkon käyttö. Jaan yleensä molemmat oppilaille heti ensimmäisellä tunnilla ja turvaudun niiden apuun loppuun saakka. Olen tietoisesti pyrkinyt välttämään turhia lippusia ja lappusia, ne ovat joko hukassa tai silppuna koulun käytävillä.

kirjavihko
Voimakaksikko?!

Miten niin pyhä liitto? Siksi että huomaan suhtautuvani ylenpalttisella varovaisuudella vallitsevan käytännön muuttamiseen. Siksi, että olen huomannut monen karsastavan, kun mietitään vihkomuistiinpanoista luopumista. Ja siksi että se itsestäkin tuntuu mukavan turvalliselta, vähän kuin tuttuun kainaloon käpertyminen kotisohvalla.

En kuitenkaan ole törmännyt yhteenkään tutkimukseen, jossa vihkolla ja kirjalla olisi saavutettu erityisen hyviä oppimistuloksia. Minun mielestäni kyseessä ei myöskään ole ylivoimaisen innostava kombinaatio, saatikka sellainen taktiikka, jota käytännön elämässä tulisi myöhemmin hyödynnettyä.

Kevään kemian kurssin kokeilussa tulemme rikkomaan perinteisen mallin, tosin varsin maltillisella tavalla. Vihkon sijasta käytämme itse tehtyä työkirjaa ja oppikirjan rinnalle tulee tietolähteeksi kurssin blogisivut. Kivaa itse tehdyssä on se, että blogisivut ja työkirja voivat keskustella keskenään. Esimerkiksi työkirjan vastauksia voi julkaista blogisivuilla (salasanan kanssa tai avoimesti). Oman työkirjan tekeminen oli kohtuullisen kokoinen vaiva, eikä sen tulostaminen ja nitominen kopiokoneella tule tavallista vihkoa kalliimmaksi. Toki materiaalia tehdessä täytyy olla hyvin selvillä siitä, mitä aikoo kurssilla tehdä. Etukäteissuunnittelu maksaa kuitenkin itsensä takaisin kurssin kuluessa. Jos työkirja näyttää olevan hyödyksi opetuksessa, voisin kuvitella tekeväni sellaisia useampiakin.

Työkirja on vielä viimeistä silausta vailla, joten sen esitteleminen saa odottaa. Kurssin blogisivujen tämänhetkiseen tilaan voi sen sijaan käydä tutustumassa. Osoite on orgaanista.wordpress.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s