1 + 1 = ?

Jouduin pari viikkoa sitten työmatkalla pyörä/auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena vietin kaksi viikkoa sohvalla, märkä pyyhe polven päällä. Kärsivällisyys joutui koetteille, samoin istumalihakset.

Ihan pelkälle miinukselle pariviikkonen ei kuitenkaan jäänyt, sillä odottamattoman vapaa-ajan seurauksena sain kehiteltyä ensi vuonna alkavaa opetuskokeilua paljon pidemmälle kuin olisin ikinä uskaltanut unelmoida.

Koulussamme jokainen opettaja tekee ensi jaksossa jonkinlaisen opetuskokeilun. Minä teen kokeilun toisen opettajan kanssa siten, että yhdistämme kemianryhmämme. Oppilaat opiskelevat pienissä ryhmissä normaalia omatoimisemmin. Toinen luokkatila valjastetaan teoriaopintoihin ja toinen laboratoriotöihin. Ohjaamassa on kaksi opettajaa ja yksi ohjaaja.

Ryhmien on tarkoitus edetä omaan tahtiin, ensin opiskella teoriaa ja sitten tehdä siihen liittyvä oppilastyö. Kokeeseenkin saa kerrata ryhmän kanssa ja sen voi suorittaa silloin kun on siihen valmis. Kokeen jälkeen voi siirtyä seuraaviin aiheisiin ja niiden jälkeen suorittaa kurssin toisen kokeen. Nopeimmille on toisen kokeen jälkeen tarjolla ylimääräistä materiaalia sekä pidempiä labratöitä.

Sohvaviikkojen aikana sain tuotettua omatoimisen opiskelun tueksi kurssille blogisivut. Sivuille laitoin muistiinpanot ja lyhyet opetusvideot kappaleista sekä vähän muuta materiaalia, kertaustehtävien vastaukset ja ylimääräisten laboratoriotöiden ohjeita. Toinen suuri tuotos oli kurssin työkirja, jossa on kappaleisiin liittyviä tehtäviä, kertaustehtäviä sekä työselostusten pohjia.

Jotain asioita on mahdotonta tietää etukäteen. Miten oppilaat lähtevät mukaan kokeiluun? Hullaannuttaako lisääntynyt vapaus sopivasti vai liikaa? Löytyykö ysiluokkalaiselta intoa ja itsekuria ottaa vastuuta omasta tekemisestä? Entä miten me opettajat löydämme roolimme oppimisen ohjaajana, kun se perinteinen opettajan malli on syvällä selkäytimessä, niin oppilailla kuin meillä itsellämme?

Ja mikä on kahden opettajan mallin synergiaetu? Mitä on 1 + 1 ? Ainakin se on tervetullutta vaihtelua opettajan melko yksinäiseen työnkuvaan.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”1 + 1 = ?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s